Erfaringsutveklsing for å lære av hverandre. F.v Utstillingsleder Gunhild Hammeraas og daglig leder ved Garborgsenteret Inger Undheim vil i løpet av 2011 åpne Garborgsenteret i Oslo. – Vi får inspirasjon fra Hamarøy. Det er viktig å ikke gi opp selv om det kan være stridt til tider. Det er herlig å se hvor stolte dere er av senteret, da er det også lettere å formidle noe videre. Vi har så absolutt mye å lære, sier de to. Her sammen med læremester Bodil Børset og leder for litteraturnett og direktør ved Ivar Aasen-tunet Ottar Grepstad.

Utvekslet erfaringer

For et par uker siden hadde Hamsunsenteret invitert gode kolleger fra forumet Litteraturnett til besøk i Hamarøy.

Publisert
17. september, 2010 klokken 07:38

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Kitty Skapalen
kitty@nord-salten.no
Publisert: 17. september, 2010 klokken 07:38
En gave til kultur-Norge. Forsker Jørgen Haave og daglig leder for Ibsenmuseet, Anita Estensen sammen med Bodil Børset. – Fantastisk at fylkeskommunen har satset så mye på kultur som gjennom Hamsunsenteret mener de.
artikkel

Foruten å utveksle erfaringer og ideer med hverandre ble det også tid til noen æventurer med lokale innslag for de tilreisende som kom fra Petter Dass-museet/Petter Dass-dagene, Ivar Aasen-tunet, Asker museum, Ibsen- og Hamsun-museet i Grimstad, Henrik Ibsen-museet i Skien og Garborgsenteret.
- Hvilke paralleller, eventuelt ulikheter kan man finne mellom Ibsenmuseet og Hamsunsenteret?
- Det er vanskelig å sammenligne. Vi har gamle hus og ting fra Ibsens tid, mens Hamsunsenteret er et spektakulært bygg og helt nytt. Det er veldig positivt for kultur-Norge at man har bygget noe helt nytt. Det er en ny tilvekst hvor det nye og det litterære gis rom. Litteraturen har en marginal tilværelse og det at Norge har gitt seg selv dette nye kulturbygget utenfor Oslo er fantastisk flott, sier daglig leder for Ibsenmuseet, Anita Estensen,
Hun synes det er flott at senteret ble bygget nettopp i Hamarøy.
- Det er her Hamsuns begynnelse er og møte med naturen er flott og spennende, sier hun.
Litteraturnettet har samlinger to ganger i året hvor de besøker hverandre. Denne gangen var det altså Hamarøy som ble besøkt.
- Det er veldig hyggelig å få besøk av gode kollegaer. Det er et godt faglig nettverk, sier direktør Bodil Børset.
- Det er helt fantastisk at Nordland fylkeskommune har satset slik på kulturen som man har gjort med Hamsunsenteret. All ære til fylkeskommunen, sier en begeistret Estensen.
Flere av kollegene i litteraturnettet er imponert over Hamsunsenterets besøkstall.
- Ja jeg må si jeg er imponert over besøkstallene. Vanlige museum er kanskje i ferd med å bli litt utdatert, mens det ser ut til at nybygg og formidlingen ved Hamsunsetneret har slått an, sier forsker Jørgen Haave ved Ibsenmuseet.

Ottar Grepstad som er leder for Ivar Aasen tunet og også leder av litteraturnettet mener at man enda ikke har sett det beste av Hamsunsenteret.
- Hamsunsenteret er viktig allerede og vi har enda ikke sett det beste. Man lærer og utvikler seg hele tida og det vil dette sentret også gjøre, mener han.
Men han fraråder folk i å tro at man skal gjøre Hamsunsenteret avhengig av besøksstatistikken.
- Det viktigste er den kunnskapen hver enkelt gjest får med seg av formidlingen ved senteret. Man skal aldri bare fokusere på besøkstall, men det faglige. Det skal sies at Hamarøy har klart noe stort med sin Hamsun-satsing med så få innbyggere. Se til Hamarøy, som med sine i underkant av 2000 mennesker har klart den Hamsunsatsingen pleier jeg å si. Sett utenfra er det fantastisk, sier Grepstad.
- Nå er det viktig å gi senteret også et handlingsrom utover besøksstatistikken, avslutter han.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Utvekslet erfaringer" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.