Soetkin Baptist brukte hele følelsesregisteret på reisen gjennom 300 års musikk sammen med den klassiske gitaristen og komponisten Eddy Peremans som hun har turnert med i to år i Belgia.

Vakkert og intimt

Konserten med Soetkin Baptist og Eddy Peremans på låven til Lillian Selvik og Skjelstad kunst- og kulturgård lørdag ble en sjelden vakker og intim opplevelse.

Publisert
15. februar, 2014 klokken 09:18

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Gunnar Grytøyr
gunnar@grytoyr.net
Publisert: 15. februar, 2014 klokken 09:18
Beskrev galskapen
Lillian Selvik siterte fra boka Liv i fjøsan for å beskrive galskapen i prosjektet med å fylle et fjøs på Skjelstad med kultur.
næringsliv
Coop Steigen SA

Coop Steigen SA

Avd. Leinesfjord- tlf. 757 78 103
Avd. Leines- tlf. 757 78 434
Avd. Nordfold- tlf. 757 79 108

Din bedrift her?Flere bedrifter


Rundt 100 personer fikk oppleve de to profesjonelle musikerne gjennom to konserter denne dagen. Men det er ingen selvfølge at lille Steigen skal få oppleve musikere av denne karakteren. Soetkin Baptist (28) er profesjonell mezzosopran på høyt nivå i Europa med en mastergrad i sang fra Lemmens Institute in Leuven i Belgia, utdannelse i piano og fiolin i tillegg til en grad som musikklærer. Eddy Peremans (58) ble prisvinner som klassisk gitarist i den velkjente belgiske Pro-Civitate  konkurransen i 1976. Han har studert master i Sienna, Italia, med Oscar Ghiglia, Szadanowski og Assad brødrene i Brussel. Begge er født i Belgia og har en lang merittliste.

- Det ligger et snev av galskap i å sponse en stor gitarist fra Belgia til Skjelstad uten å være sikret noenlunde økonomisk balanse, det må innrømmes. Men som min svigersønn - som er lege, sa da jeg startet dette prosjektet: Det finnes en diagnose for slikt. Men nå er det liv i fjøset, og for å sitere fra boka Liv i fjøsan av Dag Jørund Lønning: Det er hennes mestringstro, kreative evner og sterke engasjement som har skapt denne kulturgården, sa Lillian Selvik da hun ønsket velkommen til den første konserten.

Duo Dès

Og det ble en minnerik konsert. Soetkin og Eddy har turnert i Belgia i to år med et ensemble kalt "Duo Dès", og vil trolig fortsette i resten av Europa. Musikken beveger seg fra barokk, romantisk, folk, jazz, bossa nova og over til Bonnie Raitt, Bob Dylan og Joan Baez. Men de har også egne komposisjoner, for Eddy er også komponist. På Skjelstad sang Soetkin til og med Solveigs sang fra Edvard Griegs Peer Gynt, og Einar Skjæråsens Danse mi vise - på nynorsk! For Soetkin er en språkmektig dame. Hun snakker og skriver nederlandsk, engelsk og fransk flytende, og etter at hun og samboer Sven Verbelen flyttet til Steigen snakker hun også godt norsk. Hun kunne dermed forklare hva sangene handlet om, noe som gjorde publikums forståelse bedre.

- Det var spennende å fortelle om sangene, og ikke gjøre det på engelsk, men på norsk. Og det fungerte ganske bra, følte jeg, sa Soetkin som lager sine egne versjoner av sangene, og i tillegg har en inderlig tilstedeværelse på scenen.

- Når jeg finner en sang som jeg ønsker å synge må jeg lære meg alt om sangen og komponisten. Så må jeg glemme alt, og deretter lager jeg min egen versjon, forklarte Soetkin.

Første konsert i Norge

Dette var Soetkins første konsert i Norge som soloartist, men hun har nylig opptrådt sammen med Steigens glade musikanter, og er tidvis solist i Steigenkoret.

- Om det blir flere konserter sammen med Eddy vet jeg ikke. Det er fullt mulig, men da må vi trolig opptre på flere steder i en kort periode, for det koster både tid og penger å reise fra Belgia til Steigen. Jeg har imidlertid planer om å finne en samarbeidspartner i området slik at det blir lettere å kunne opptre lokalt, og da tenker jeg ikke bare på Steigen. Denne type konserter passer veldig godt i intime lokaler som her på Skjelstad, men i Belgia har vi også hatt konserter for opptil 500 publikummere, sier Soetkin som også tar private oppdrag i begravelser, bryllup og tilsvarende arrangementer.

Og vi bør være flinke til å bruke denne fantastiske ressursen som Steigen er så heldig å ha fått.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Vakkert og intimt" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.