- En dødsone i opplevelsesperspektiv

- Fergekaoset i Vestfjorden bidrar både til forandret reisemønster og et nytt Rally Hamarøy.  Dette gir negative ringvirkninger langt utover vår egen region, mener direktør ved Hamarøy Hotell, Frank Olsen.

Publisert
01. august, 2008 klokken 10:05

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Børge Strandskog
lokalavisa@nord-salten.no
Publisert: 01. august, 2008 klokken 10:05
næringsliv
Bøteriet AS

Bøteriet AS

Nyproduksjon og vedlikehold av utstyr til fiske- og oppdrettsnæringen.

Din bedrift her?Flere bedrifter

Olsen refererer til statistikk som viser at Nordland fylke allerede i flere år har sakket akterut i en eller positiv, nasjonal utvikling i reiselivsnæringa.

- Det bekymrer oss sterkt at Nordland taper terreng.  At Lofoten samtidig har en positiv utvikling, betyr bare at det går enda dårligere for oss andre, sier Olsen - som langer ut mot sentrale myndigheters sektortenkning og manglende fokus på helhetlig samfunnsøkonomi.

- Byråkraten Naimak har ansvar for sitt budsjett, mens konsekvensene av hans prioriteringer slår negativt ut i andre sektorer, som den dramatiske nedgangen i reiselivsnæringa vi har opplevd i Hamarøy denne sommeren.  Og det skjer i en region som er utpekt som et spesielt satsingsområde innen småsamfunn, påpeker en oppgitt Frank Olsen, som mener at fergekaoset har ført til at «Rally Hamarøy» er kommet tilbake.

- Folk blir stresset når de ikke kan planlegge, og jager mot fergeleiene for å unngå å bli stående igjen. Dermed blir området en «dødsone» i opplevelsesperspektiv, og har ført til en merkbar nedgang i antall individuelle gjester.  Det gjelder ikke bare i Hamarøy, men i hele regionen.  Både fra Kobbelv Vertshus i Sørfold og fra reiselivsbedrifter langs E6 i Saltdal er signalene de samme.

Olsen mener også det er påtakelig stille i denne saken fra Nordland Reiselivs side.
- Nå må de komme på banen og vise at de er en organisasjon for hele fylket, mener han.
 

På Hamarøy Gjestegård på Oppeid hadde man sommeren 2007 30 lunsjbusser på besøk.  Så langt i år ingen!

Gave- og souvernirbutikken «Bærre lækkert» på Innhavet har de siste årene hatt fast stopp og besøk fra flere busser fra en finsk turoperatør.  Denne sommeren har man fått beskjed om at turoperatøren velger å kjøre gjennom Sverige. 

Det er en utvikling og problemstilling som engasjerer Frank Olsen sterkt.

- Det skal bli svært interessant å få sommerens trafikktall fra Nord-Sverige og Nord-Finland på bordet.  Hva er status i Kiruna? Og hvordan tenker de store turoperatørene om neste sesong?  Vil de i langt større grad legge turene sine gjennom Sverige for å unngå de problemene de har opplevd med fergene denne sommeren?  Det er god grunn til å frykte en slik utvikling.  Jeg regner med at NHO Reiseliv vil ta kontakt med turoperatørene for å kartlegge deres holdninger, sier Frank Olsen.


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "- En dødsone i opplevelsesperspektiv" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.