Ut av garasjen, men ikke på vannet enda. Stor stas for både båtbygger`n sjøl og for venner da båten kom ut av garasjen etter å ha blitt pusset og stelt under tak i fire vintre.

Båtbyggeren på Fikkestad

Etter å ha holdt den staselige dama inne i fire vintre, var det endelig tid for dagslys i påsken. Da kunne båtbygger Roy Troskog på Fikkestad i Hamarøy endelig få båten ut i fri luft. Til stor begeistring for nabounger og gode venner.

Publisert
09. mai, 2011 klokken 08:00

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Børge Strandskog
lokalavisa@nord-salten.no
Publisert: 09. mai, 2011 klokken 08:00
Oppdatert: 06. mai, 2011 klokken 13:37
opplevelse

Kystfolkets Helg

Star Star Star Star Star

Gjør dere klar for årets vakreste eventyr! 19-21. juli er det duket for Kystfolkets Helg i Helnessund.

Din opplevelse her?Flere opplevelser

Artig både for båtbygger'n sjøl og ikke minst for vennene som lenge har lurt på hva han egentlig har brukt tida si på de fire siste vintrene. Fire traktorer måtte til for å få ut den fire tonn tunge båten fra garasjen. Men på vannet skal ho ikke.
- Ho kjem ikke på havet denne sommeren, smiler gårdbrukeren og båtbyggeren, uten et snev av utålmodighet over seg.
Mens andre i stor iver haster med å få båten på vannet til årets sommersesong tar Roy Troskog det med ro. Det er selve arbeidet som er rekreasjon.
- Det har vært og er en rekreasjon for meg sjøl, jeg kobler av fra fjøsarbeidet, forteller han.

Båten var opprinnelig 26 fot Gimsøy-snekke som nå er bygd om til en solid fiskebåt. Det tidligere overbygget er brukt til innredning i den nye båten. Første sommeren var det å klargjøre skroget, og støpe det dobbelt så tjukt.
- Det har gått med rundt 400 liter polyester for å forsterke båten. Jeg har ikke tellet timer, det her er ren rekreasjon og glede, sier han.
- Er det ikke ensomt å drive på alene i fire vintre?
- Nei overhodet ikke. Jeg er som en spent guttunge som elsker å planlegge å jobbe med båten og er spent på hvordan det blir. Planleggingen har jeg gjort under fjøsarbeidet, smiler han, uten å røpe om han har husket å melke alle kyrne når tankene har vært et annet sted ...
- Jeg er fornøyd og har fått det slik jeg ville jeg ha det. Og jeg sender en stor takk til støttespillerne Øystein Wiik og Odd Steinar Grønbech i Steigen, som har gitt gode råd underveis. Det setter jeg stor pris på, understreker han.

For til tross for at han ikke er faglært båtbygger, er Roy Troskog en tusenkunstner når det gjelder å skru. Tidligere har han bygget motorer og kan håndtere verktøyet. På gården er det også et titalls veterantraktorer som har fått nytt liv etter en behandling under Roy's kyndige hender. Han er opptatt av finesser og tilpasser ting til den minste detalj for å få det slik han vil. Det er viktig at det er lite støy og praktiskt å håndtere.
- Er jeg ikke fornøyd så tar jeg det opp og forandrer på det, smiler han, uten snev av irritasjon eller utålmodighet.

De viktigste verktøyene har vært verneutstyret, saga, slipskiva og sveiseapparatet. Her må det bøyes og sveises, styrhuset skal skrås i rett vinkel og for å få til hjørnene er det benyttet jekkestropper. Det krever både fantasi og tålmodighet å holde på alene.

– Jeg er innstilt på at det er en hobby, og blir ikke å stresse med å få ho på havet. Jeg har en annen båt som ligge r på havet, så jeg kommer meg utpå, forteller han.

Nå blir det en pause i arbeidet siden det er gårdsbruket som skal prioriteres i sommer. Litt maling blir det, samt at rigg og mast skal på plass i tillegg til teknisk utstyr i styrhuset.
- Hva er drømmen. Å være på havet eller å planlegge å bygge båt?

- Drømmen er å kose seg på sjyen og være på havet. Men det blir nok litt stusselig også når den er ferdig. Jeg er litt usikker på om jeg liker best å bygge faktisk, man lever jo i spenning på hvordan det blir til slutt. Men dersom jeg får fjøshjelp kan det jo bli en Lofoten eller Finamarkstur, røper han.
Og før det skjer er planen å bytte inn den gamle båten mot ei redningsflåte. For er det noe Troskog er opptatt av, så er det sikkerhet på havet. Og når det gjelder navnet på den ærverdige damen vil han ikke røpe noe nå. Ikke annet at en god hyttenabo har fått det ærefulle oppdraget med å være gudmor. Det skjer neste sommer.
- Man er nødt til å ta det sakte, ta det etter pengeboka, smiler båtbygger'n og kikker opp på båten, godt fornøyd med de smekre linjene den har fått.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Båtbyggeren på Fikkestad" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.