Børge Ousland med sitt nye rike i bakgrunnen. Fra venstre hytta som han vil bruke privat, hovedhuset, fjøset og naustet. Hytte nummer to står helt nede ved Grøtøyleia på motsatt side av øya, omtrent rett bak Ousland.

Polfarer med øy i Steigen

I begynnelsen av juli var den kjente polfareren Børge Ousland innom Steigen, og sin egen private øy Manshausen.

Publisert
23. juli, 2010 klokken 10:13

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Gunnar Grytøyr
gunnar@grytoyr.net
Publisert: 23. juli, 2010 klokken 10:13
Thorleif Thorleifsson (t.v.) og Børge Ousland er på tur rundt Nordpolen, gjennom både Nordøstpassasjen og Nordvestpassasjen, en ferd ingen har gjort tidligere på en sesong. Her viser de kartet med den 18.000 kilometer lange ruten inntegnet.
Thorleif Thorleifsson (t.v.) og Børge Ousland har førtlyd den 31 fot store trimaranen som de skal seile både Nordøst- og Nordvestpassasjen med ved flytebrygga på Mannshausen. I bakgrunnen skimter vi hovedgården og Villa Haugen på Grøtøy.
næringsliv
Helse-torget Valberg

Helse-torget Valberg

Behandling, helsekost, foto og galleri.

Din bedrift her?Flere bedrifter


Ousland har som kjent kjøpt øya Manshausen som ligger mellom Nordskot og Grøtøy i Steigen.
- Jeg har lenge vært ute etter et slikt sted, både til eget bruk og til å utvikle turisme, så da denne eiendommen i Steigen kom på markedet var valget enkelt. Her er alt jeg er interessert i like i nærheten. Fra denne basen kan jeg dykke, dra på padleturer, fiske, klatre i fjell - som Stetind, gå på ski på viddene inn mot Sverige og kanskje utvikle spesielle turer basert på denne fantastiske naturen. Her kan man komme langt vekk fra storbyens mas og kjas, og så er det sentralt. Steigen ligger bare en god time med hurtigbåt fra Bodø som har en stor internasjonal flyplass. Så jeg tror Steigen har et større potensial som turistmål enn Lofoten, sier Ousland mens han tar sin nye eiendom i øyesyn.
Manshausen er ei stor øy og flere små øyer og skjær langs Grøtøyleia, totalt 55 mål. Bygningsmassen består av et hovedhus og en fjøs fra rundt 1890, et naust og to hytter. Ei lita med utsikt mot Grøtøyleia og ei nyere og større som Ousland vil benytte privat. Hovedhuset skal restaureres for utleie, og Ousland ser for seg at låven kan bli et slags atelier.

Enestående seilas

Det ble imidlertid en kort visitt på Manshausen denne gangen, for den kjente polfareren er nemlig begynt på en tre måneders tur rundt Nordpolen i en 31 fots trimaran seilbåt sammen med Thorleif Thorleifsson, en tidligere ubåtoffiser med lang seilerfaring i arktiske farvann. Franske Vincent Colliard, som skal være med på siste etappe av seilasen, var også med til Steigen. Ekspedisjonen startet fra Oslo sankthansaften, slik både Fridtjof Nansen og Roald Amundsen gjorde, går opp langs norskekysten – med en tur innom Nordskot, og ender i Murmansk 25. juli. Der vil en russisk islos være med videre. En av flaskehalsene på turen blir like før Beringstredet der de kanskje må vente på at isen skal gå.
- En slik tur har aldri tidligere vært mulig å gjennomføre i en og samme sesong, men på grunn av klimaendringene er det mye mindre is i Arktis nå, derfor håper vi at det vil bli åpent vann her slik at vi kommer gjennom. Neste flaskehals er i Nordvestpassasjen der vi må komme gjennom før det fryser til. Så det er et res mot klokka. Men vi håper å kunne forlate Grønland rundt 1. oktober for å starte på den siste tøffe etappen over Atlanterhavet, sier Ousland.
Båten de bruker er en 31 fots seilbåt med tre skrog, en trimaran. Den stikker bare 40 centimeter dypt, og kan om nødvendig trekkes opp på isen. Målet med turen er selvsagt å bli de første til å passere begge nordpassasjene i samme sesong, men også å gi førstehånds informasjon om blant annet isforhold og forurensing i dette sårbare og lite kartlagte området.
Interesserte kan følge denne spektakulære reisen på www.ousland.no/blog/.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Polfarer med øy i Steigen " på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.