1. Sonja Abelsen tok fagbrev som frisør i 1979. I tretti år har hun drevet egen frisørsalong på Engeløya. Frisørfaget er preget av stor utvikling av metoder og utstyr, men Sonja har i alle disse årene kun hatt 20 kvadratmeter å boltre seg på. Foto: Kitty Skapalen

Sonjas Salong i 30 år

Det er ikke bare Nikita-kjeden som kan feire sine 30 år i frisørbransjen i år. Det kan også Sonja Abelsen (58) på Engeløya. I tre tiår har hun holdt til i de samme lokalene hjemme i underetasjen i Bergkrystallen på Engeløya.

Publisert
03. april, 2014 klokken 13:00

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Kitty Skapalen
kitty@nord-salten.no
Publisert: 03. april, 2014 klokken 13:00
Oppdatert: 02. april, 2014 klokken 14:04
Hårmote og styling i 30 år side om side med å dra skrei over rekka.
Sonja Abelsen kan feire 30 som frisør i Steigen og har også rukket å dra adskillig med kilo skrei over rekka, her fra VM i skreifiske i Lofoten for et par år siden. I dag velger hun å observere de andre, men elsker å være på havet. Foto: privat
artikkel

Og uten fornøyde kunder ville det ikke ha vært liv laga så lenge.

–Jeg har ikke gruet meg en dag for å gå på jobb, forteller hun, men vil nødig ha oppstyr rundt seg selv...

Tretti år på 20 km2

Men 30 år fortjener tross alt å bli omtalt og kundene er strålende fornøyde med både behandling og ikke minst åpningstider. De tilpasses så godt det lar seg gjøre etter beste evne og Abelsen har til og med kunder hele veien fra Hamarøy.

–I dag jobber jeg to dager i uken og har langåpent på torsdager til klokka halv elleve på kvelden, forteller hun.

Det blir en lang dag, men alt for å tilpasse seg kundene.

- Mange synes det er godt å spise middag etter jobb, slappe av litt og så reise og klippe seg, sier hun.

Så selv om både frisyrer og hårmote har endret seg mye i løpet av disse tretti årene har Sonja som sagt holdt det gående på de samme 20 kvadratmetrene siden hun starten i 1983.

– Jeg synes jeg har det bra her og kundene finner veien så det har gått bra, smiler hun.

Fire frisører i kommunen

24. november i fjor kunne hun feire sine 30 år som frisør.  Det er det et fåtall av frisører som gjør i dag, siden dette er en av yrkesgruppene som til dels har store belastninger på både armer og nakke, men også eksem og allergi. Men Sonja har, til tross for vonde armer, holdt det gående i alle disse årene, kun på egenhånd.

– Jeg har ikke tatt inn flere ansatte og har klart meg greit. Men da jeg startet opp var vi åtte frisører i Steigen og man sa den gang at man burde ha et kundegrunnlag på 1000 personer for å ha ett årsverk som frisør. Men så mye folk var det jo ikke i Steigen, ler hun.

I dag er det fire frisører igjen i kommunen, fordelt på Helnessund, Leinesfjord, Bogen og på Engeløya.

Men Sonja er ikke bare glad i å klippe og style hår. Hun elsker også skreifiske og har deltatt i VM i skreifiske flere år på rad. Men i år blir det kun å observere og ikke delta.

– Jeg har ikke armer til alt det tunge der, ler hun og kan vise til største fangst i klassen turist damer for et par år siden.

– Ja, da ble det en fangst på 355 kilo, men jeg skulle jo gjerne hatt største fisk også da, slik at jeg kunne blitt verdensmester i skreifiske, smiler hun.

Men kan hende er kundene fornøyde med at hun sparer sine armer til dem og ikke sliter seg ut på å dra skrei over rekka...

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Sonjas Salong i 30 år" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.