Fagbrevet i lomma. Mats Fjell serverer dessert til juryen. - Det var stressende, men det gikk bra, sa han om prøven.

Tok fagbrev som kokk

Forrige tirsdag kunne Mats Fjell fra Hamarøy puste lettet ut. Etter to år som lærling ved Hamarøy Hotell er han nå blitt kokk med fagbrev.

Publisert
07. desember, 2010 klokken 09:16

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Kitty Skapalen
kitty@nord-salten.no
Publisert: 07. desember, 2010 klokken 09:16
Oppdatert: 07. desember, 2010 klokken 09:19
Faglig leder
Kjøkkensjef Bjørn Steve (t.h) har vært motivator og faglig leder for Mats Fjell.
Dessert
Kremet multesuppe med multeparfait og marshmellow.
næringsliv
Nettintro ANS

Nettintro ANS

Nettintro utvikler internettapplikasjoner, og vårt hovedprodukt er en publiseringsplattform for små og mellomstore nettsider.

Din bedrift her?Flere bedrifter


Kokkeyrket handler om alt fra å velge ut riktige råvarer til å lage avanserte middager. Kokken bør har god estetisk sans, noe Fjell viste under fagprøven.
- Desserten var en innertier, sa en av jurymedlemmene, Jørn Gunnar Gundersen i Opplæringskontoret for restaurant- og matfaget i Bodø. Sammen med Arne Thomassen, leder i prøvenemda vurderte de innsatsen til Fjell, som fikk god skryt for sin meny og utførelse.
- Det er viktig med gode råvarer. Smaken sitter i øyet. Fargen er bra og det skal vises at dette er godt håndverk. Alt skal ikke se helt rett ut, det er tross alt mennesker som lager produktet, sa Gundersen.

For å bli profesjonell kokk kreves det fire års læretid. Mats Fjell startet som Losa-elev og har de to siste årene hatt sin læretid ved Hamarøy Hotell. Han har måttet lære å sette opp menyer og bruke sesongens lokale råvarer. Han får gode skussmål også fra direktør Frank Olsen ved Hamarøy Hotell. - Mats har jobbet hos oss i to år og han er over gjennomsnittlig interessert i faget. Han tar personlig initiativ og søker å finne nye måter og smaker som kan  kombineres. En stødig gutt som vil glede mange ganer i fremtida, sa Olsen.
Thomassen mener at god tilrettelegging fra lærlingbedriften er viktig i tillegg til at lærlingen har  interesse for faget.
- Det er viktig at lærlingen får støtte i bedriften og også frihet til å bruke seg sjøl. Det må være rom for å feile, det er også god lærling, sier Thomassen.

Uten vann

Tirsdag var det vannavstegning på Innhavet.
- Jeg var tidlig på jobb for å fylle 20 liter vann før prøven startet, sier en tydelig nervøs kandidat. En ekstra utfordring med andre ord på en slik dag. Mats serverte fiskesuppe til lunsj med kuvertbrød og lakseboller. Til hovedrett var det lammekarré med persillepuré, glaserte gulrøtter, provence saus, rosti poteter og broccoli og en lekker dessert med multeparfait med sjokolade og karamell. Med kokkefagbrevet trygt i lomma vil det ikke vøre vanskelig for Mats å velge blant kokkejobber.
- Vi klarer ikke produsere nok kokker, sier Arne Thomassen i prøvenemda.
Og hva har så den nyutdannede kokken tenkt seg med tanke på fremtidige jobber?
- Jeg vurderer å søke meg til restauranter i by, gjerne København på såkalt lærlingmåned for å lære mer. .

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Tok fagbrev som kokk" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.