–Tidenes beste turistsesong!

Det sier Rita Christensen ved Hamarøy Fiskecamp. Og det sier litt etter mer enn tjue års drift av den populære campingplassen på Presteid.

Publisert
18. juli, 2014 klokken 12:00

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Kitty Skapalen
kitty@nord-salten.no
Publisert: 18. juli, 2014 klokken 12:00
næringsliv
Steigen Vertshus AS

Steigen Vertshus AS

Hos oss kan du spise god mat og drikke hva du måtte ønske. Vi har åtte rom tilgjengelige for overnatting.

Din bedrift her?Flere bedrifter

Også i Steigen opplever de storinnrykk av turister i det fantastiske sommerværet som har vært så langt.

–Steigen er in, smiler Arild Aasjord ved Helnessund Brygger, som med sine 50 senger og båtutleie har hatt fullt i flere uker. Ved Tysfjord turistsenter anslår de en økning opp mot 30 prosent sammenlignet med fjoråret. Dermed kan reiselivet i Nord-Salten smile om kapp med sola, og håpe på fortsatt godvær med fullt belegg.

Gode forhåndsbestillinger

– Vi er strålende fornøyde mest sesongen. Det er kul på alt og vi har aldri hatt så mange forhåndsbestillinger før. Vi var litt spente fordi vi har meldt oss ut av Reiseliv i Hamsuns Rike, men med så mange forhåndsbestillinger så det lovende ut før sesongen. Vi har hatt en lang og god sesong, som startet i april med russere, forteller eier og driver av Hamarøy Fiskecamp, Rita Christensen.

Campingen på Hamarøy har 90 senger pluss campingkapasitet med bobil og telt.

–Det har vært veldig mye folk på plassen og det har vært liv og røre også utover natta. Folk vil ikke legge seg i slikt sydenvær, sier Rita, som innrømmer at det har vært tungt å jobbe i varmen, men veldig hyggelig med så mange hyggelige gjester.

–Vi har måttet si nei til folk og har videresendt dem til andre.

Bobilturismen har eksplodert og Christensen avliver myten om at bobilturistene ikke legger igjen penger.

–De legger igjen mye penger. De bor billig, men handler mye og kafédrifta har eksplodert og bobilgjestene vil gjerne ha både frokost og middag og stikker også innom pub'n på kvelden. Også utlendinger spiser mer ute og nordmenn legger igjen mye penger. Dette er tidenes beste og lengste sesong. Helt eventyrlig, smiler hun.

Også etterspørselen etter leie av båter og kajakk har eksplodert. Men første oktober er det slutt.

–Da stenger vi helt ned og dette er definitivt siste året med kafédrift, sier en fornøyd campingdriver som er i ferd med å selge livsverket.

Tysfjord turistsenter

– Vi er godt fornøyd med sesongen så langt i sommer, sier bookingansvarlig og resepsjonist Edmundas Cikas.

Han anslår en økning på opp mot 30 prosent for juli måned sammenlignet med fjoråret.

- I juni lå vi på rundt 20 prosent og juli blir enda bedre.

Turistsenteret opplever også flere forhåndsbestillinger enn før.

–Det gjelder både for turistbusser og private og de bestiller gjerne gjennom booking.com og hotels.com, forteller han.

Også finværet har gjort sitt til at kaféen har hatt godt besøk av forbipasserende trafikanter.

Hamarøy Hotell

– Når det gjelder belegget på sommerukene er det egentlig ingen økning, men vi har på matsalget, forteller daglig leder ved Hamarøy Hotell, Simona Aasjord.

Hotellet på Innhavet opplever det motsatte av de andre aktørene.

–Fra jeg tok over 1. januar har det gått over all forventing takket være yrkestrafikken, som har booket hele hotellet frem til fellesferien nå. De kommer igjen i august så det er egentlig bare juli at vi har lite belegg, og her skulle vi gjerne hatt flere, men det kan være at folk tror det er fullt fordi vi ellers i året har godt belegg, forteller hun.

Også bobilcampen ved  kaia på Innhavet har vært godt besøkt.

– Vi ser at også disse benytter seg av spisetilbudet vårt, sier Aasjord.

Totalt har hotellet 66 senger fordelt på 37 rom.

–Vi har lite busser og turoperatørene er så å si borte fra markedet. Men vi har en del pensjonister på tur som forhåndsbestiller. Men det er helt klart at med godvær så øker både salg av is og øl og også matservering.

Nordskot Brygge AS

I sin andre sesong opplever familieselskapet Nordskot Brygge en knallsesong i år.
–Det har vært en fantastisk sesong i år.

Sesongen startet for alvor allerede i mars. Vi har hatt stort sett fulle hus fra mai. Første ledige boenhet er godt ut i august, sier Daniel Handberg til Lokalavisa.
Nordskot Brygge har 22 senger for utleie fordelt på fire høystandard boenheter på kaikanten. I tillegg finnes sju utleiebåter samt kajakk og padleboard til utleie. Nordskot Brygge har satser i et litt mer eksklusivt marked enn de fleste andre.

– Mesteparten er forhåndsbestillinger og vi har også stor etterspørsel på døgnleie. Dette er egentlig et luksusproblem i høysesongen, for vi har god kapasitet fra midten av august og frem til første uka i mai, da er det bedriftsmarkedet, nordlysturisme og vinterfiske som gjelder, sier Daniel Handberg.

Hamsunsenteret

Kafédriver Julia Teubler på Hamsunsenteret opplever en liten nedgang av kafégjester i sommervarmen, men håper nå på flere gjester under Hamsundagene.
– Det har vært noen travle dager, men generelt sett så er det litt færre gjester i år enn det har vært årene før. Men man skjønner jo at ikke alle har lyst til å gå på museet i det her været, sier Teubler, som nå under Hamsundagene også tilbyr middagservering på Hamarøy bygdetun.

For Hamsunsenteret har de så langt hatt en positiv sesong med gode tilbakemeldinger og Arne André Solvang kunne ikke gi noen eksakte besøkstall, men forteller at senteret jobber aktivt med opplevelsesproduksjon.
–Vi har gjort en del grep på barndomshjemmet i Hamsund for at de besøkende skal få en bedre opplevelse og jobber kontinuerlig med videreutviklingen av opplevelsen rundt formidlingen av Hamsuns litteratur, sier Solvang.
Noen eksakte besøkstall kunne han ikke gi.
– Men det ser ut til at besøket i juli har vært bedre enn i fjor. For juni er det sånn høvelig som i fjor.

Stetind Hotell

– Her er det som det har vært tidligere. Vi har god kapasitet og skulle gjerne sett at vi hadde flere gjester, sier innehaver Rita Gundersen.

Hotellet har totalt 32 senger fordelt på 16 rom.

– Det er alltids noe som skal gjøres med vedlikehold og slikt, sier Gundersen, som er en av få som dermed ikke har opplevd en oppsving i belegget denne sesongen.

Helnessund Brygger

– Vi har mange faste bookinger i perioden mai til september og fra 2012 til 2013 hadde vi ca 20 prosent økning, mens vi i år ser ut til å få en økning på rundt 10prosent, forteller Arild Aasjord.

Og mer økning er det vanskelig å få til når det ikke er flere hus og senger å tilby utover de 50 sengene som bedriften leier ut.

– Fisketuristene utgjør 90 prosent av gjestene våre. Det vil nok bli vurdert å bygge ut men da må vi også tilby båter men havna er full og fiskebåtene skal også ha plass, sier Aasjord.

Bedriften har bevisst ikke satset på byggevirksomhet i sommermånedene, så bortsett fra at kaia er ny etter brannen, vil det andre arbeidet tas opp igjen i høst.

– Vi får daglige telefoner men prøver å videresende dem til andre men det ser ut til å være fullt i Steigen. Steigen er in, gliser Aasjord, og kan sammen med sine sambygdinger glede seg over den gode reklamen som kommunen har fått gjennom mange program sist vinter og vår. Det høstes det av i disse hektiske sommerukene.

Steigen Sjøhus

– Vi har hatt en økning på campingplassen og så å si fullt belegg på det øvrige fra juni frem til midten av august, forteller Laila Aalstad, daglig leder i Steigen Sjøhus på Engeløya.

Bedriften har også hatt stor suksess med oppstart av kajakkutleie og kajakkurs i sommer.

– Det har vært kjempepopulært, forteller hun.

Bedriften har 70 senger for utleie i tillegg til kafé og pub.

–Vi har de siste årene hatt tilnærmet fullt belegg så det er vanskelig å øke så mye. Vi kunne gjerne hatt mer besøk i kaféen, sier Aalstad, som bekrefter at folk har kommet nettopp på grunn av Lars Monsen-programmet fra Steigen.

– Mange er på vei til Lofoten, men stikker en tur innom Steigen av ren nysgjerrighet. Og her finner de alt og skjønner ikke hvorfor de må til Lofoten, smiler hun.

God reklame er det også fra padleentusiastene som skryter av Steigen fantastiske skjærgård.

– Mange gode bilder og skryt på facebook fra padleentusiaster, som mener at Steigen hevder seg i verdensmålestokk, smiler en godt fornøyd Aalstad.

Edvardas Hus

– Vi har masse overnattinger og stor pågang av middagsgjester, forteller Torill Ellingsen.

I år skulle Edvardas Hus ha åpen kafé fra kl 15, men den ble innstilt på søndag.

–Det var rett og slett fordi det var lite besøk og så har vi stor pågang av middagsgjester, så jeg tror middagsprofilen vår har satt seg etter alle disse årene, sier eier og driver Torill Ellingsen.

Det lille hotellet ved Vestfjorden med 11 rom og to loftsleiligheter, har masse overnattinger.

–Vi har både forhåndsbestillinger og drop-in og vi har helt klart en økning fra i fjor. Godværet gjør sitt til at gjestene ønsker å være lengre og det er vi glade for, sier hun.

Etter 24 års drift har vertskapet i år bevilget seg fire gode sommerhjelper til å hjelpe seg.

–Vi er veldig godt fornøyde, smiler Ellingsen.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "–Tidenes beste turistsesong!" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.