Ferjefæst på Skutvik

Lørdag 6. juli inviterer bygda til 50 års fest. Da skal Skutvikferja feires, uansett vær- og ruteforhold. Det blir selvfølgelig både kake og sang, og masse flotte aktiviteter på og rundt fergekaia i Skutvik.

Publisert
25. juni, 2013 klokken 17:10

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Kitty Skapalen
kitty@nord-salten.no
Publisert: 25. juni, 2013 klokken 17:10
Oppdatert: 25. juni, 2013 klokken 17:22
artikkel

– Det er klart dette er noe å feire og alle lag og foreninger på Skutvik har gått sammen om bursdagsfeiringa, forteller Marianne Apold.

3. juli 1963 var ruta over Vestfjorden i gang. 50 år er gått og til tross for at ferjeruta både hadde en trang fødsel og har kjempet for sin eksistens i de siste årene og således har eksistert mer til tross for enn fordi, så blir det skikkelig folkefest på Skutvik denne lørdagen.

– Det blir konkurranser, besøk av Elias båten, sjørøverjakt og utefest på kvelden med gruppen Steinslandsfolk. Og vi jobber med å få til en ekstra avgang på formiddagen men det er enda ikke avklart. Uansett så tar vi imot ferja med gedigen bursdagsfeiring denne dagen, smiler en entusiastisk Apold.

Hun laget for øvrig et radiokåseri om ferga til Radio Nordsalten i 2007.

– Det var i anledning fergeaksjonen vi hadde da, og beskrivelsene er jo like aktuell i dag, mener Apold.

Det lyder som så:

"E har fått lån ei flott bok hos han pappa som heite "Langs vei og lei i Nordland- samferdsel gjennom tretusen år". Her førtælles blant anna historien tell Skutvikferga:
I 1957 sto fergeleiet på Skutvik ferdig. Brua over Presteidstrømmen va åpna og ferga tell Steigen begynt å gå. Alt låg klart førr en fergeførrbindelse over tell Lofoten...men så enkelt har det vel aldri vor at teng bærre bi gjort sånn i et hattfokk...først ska det rives kjæft, akkoderes å krangles i nån år...å dæ va akkurat dæ de gjor...

Samferdselsdepartementet meint i utgangspunktet at Saltens Dampskibsselskap sku driv sambandet- de hadd tross alt gått i rute her med lokalbåt i rundt 100 år allerede! Men i åttåfemti fikk Lofoten trafikklag konsesjon..de va nok gla førr dæ –men de hadd ikkje pænga tell å bygg ferg...
så meint plutselig samferdselsminister Varmann at det va bæst at Vesteraalens Dambskipsselskap fikk driv sambandet.... og sånn holdt de på fram å tellbake i seks år (reine Hamsunsentersaken det her altså....). De oppnevnt utvalg og skreiv rapporta og drøfta...endelig bei lånegaranti førr fergebygging gjett tell Vesterålske...Men ei ferga som tok ca 25 personbila sånn som Vesterålske hadd foreslådd mått nu bi ALT førr stor...nei det mått nu hold med plass tell en 15-16 bila....

Og så endelig i 1963 såg Vestfjordferga B/F Skutvik dagens lys. og som det står i boka: Gleden var umiddelbart stor i Lofoten, men den ble raskt (gleden altså) redusert  og gikk over til irritasjon: Ferga va åpen i bærre en ende og bilan mått derfor rygg ombord og i land...ikkje heilt enkelt! I tillegg va rutesekvensen sparsom som det står.... Det kuinn jo bærre bi beire...men vart det dæ.....?", undres Marianne Apold med et glis.

Uansett, lørdag 6. juli blir det bursdagsfest for den omstridte ferjestrekningen og det legges opp til at ferja tas imot av følgebåter nå ho kommer inn fra Lofoten.

– Skrova har fiskefestival samme dag så det blir feiring der også. Vi oppfordrer folk om å sjekke Skutvik velforenings facebook side for å følge oppdateringene, råder Marianne Apold.

Det blir også en egen ferjeutstilling og besøk av veteranbiler.

- Og så har vi en egen ferjekakekonkurranse, hvor vi oppfordrer folk om å lage Hamarøys svar på Kvæfjordkaka, som bør bli like viden kjent.

 

Norges vakreste ferjereise fyller 50 år.

Gedigen bursdagsfest med maritimt preg.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Ferjefæst på Skutvik" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.