Tranøy fyr er 150 år.

Jubileumsfest på fyret

I går torsdag startet feiringen av Tranøy Fyr. Til stede var selveste kystdirektør Kirsti Slotvik, som sammen med både Kystverket, Kystmuseet, Fylkesmann og den siste fyrvokteren, ikke fikk fullrost dagens vertskap nok.
- Uten et vertskap som dette vil aldri fyret ha kunnet fremstå slik det gjør i dag, mener Stolsvik.

Publisert
30. august, 2014 klokken 11:28

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Kitty Skapalen
kitty@nord-salten.no
Publisert: 30. august, 2014 klokken 11:28
Kystdirektøren og vertskapet
Kystdirektør Kirsti Slotvik sammen med fyrets vertskap Inger og Willy Sund feiret torsdag at Tranøy Fyr i år fyller 150 år. ¬ -Uten et dedikert vertskap vil ikke fyrene kunne fremstå som levende formidler, sa Stolsvik.
Jarle Nessje
Siste fyrvokter Jarle Nessje fortalte blant annet om første gangen han måtte opp å male tårnet. – Ska tru det var ikke artig det, fortalte han, og fikk frem latter hos publikum, da han på en god varm måte fortalte om sitt liv på fyret. – Det var en veldig trivelig jobb og det var vemodig å bli jaga herifra, smilte han, som synes at vertskapet gjør en storartet jobb.
Annonse fra Steigen Vertshus AS

Kakebuffét

Hver lørdag kl. 10-16 har vi kakebuffét til kr. 85,-. Velkommen!

Din annonse her?Flere annonser


Det var Fylkesmann i Nordland, Hill-Martha Solberg som fikk æren av å åpne markeringen, som trakk rundt femti personer torsdag formiddag. Deretter dro konservator Kristine Moltu de historiske linjene til fyret, før hun i samtale med fyrets siste fyrvokter, Jarle Nesje, fikk frem hans erfaring som fyrvokter gjennom 21 år. Han fortalte om da han kom i 1970 og til han slukket lykta 29. april 1991.

- Da tok jeg sjarken og dro til Leknes, fortale Lofotmannen som så tilbake på fyrlivet med både glede og vemod.

- Det var et yrende liv her ute da jeg kom i 1970. Og vi hadde ca 150 ærfugl omkring her, vi var veldig stolte av dem, kunne han fortelle. Men også om arbeid og vedlikehold på bygninger samt tåkeluren som satte en støkk i både to og firbeinte og som runget utover Vestfjorden og helt inn til Innhavet, før den stoppet i 1983. Kystverkets Terje Abrahamsen viste rundt og fortalte om den omfattende rehabiliteringen som er gjort i sommer, og lunsjen ble servert i kafeen; fiskesuppe servert fra Ingers støe hånd. Det ble gallerivandring, avduking av den nye skulpturen på Tranøy og festmiddag på Dorotheas Fryd før dagen ble avsluttet med gratiskonsert med Bremnes-brødrene. I dag fredag er det fagseminar på Hamsunsenteret.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Jubileumsfest på fyret" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.