Tidligere Norcem-direktør Arne Wvam åpnet utstillingen hvor Anders Paulsens arbeider blir vist frem i hele sommer. Her sammen med praksiselev Oda-Elén Nilsen under åpningen av utstillingen 4. juli.

Tromme til Alexandria?

Duodjeutøver Anders Paulsen fra Nordbukt i Tysfjord har fått sin egen utstilling på Árran lulesamiske senter i sommer. For 12 år siden var en av hans trommer på vei til Egypt...

Publisert
21. juli, 2014 klokken 12:00

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Kitty Skapalen
kitty@nord-salten.no
Publisert: 21. juli, 2014 klokken 12:00
folkets bilder
Malerisk

Malerisk

Foto: Lillian Oterhals

Árran ønsker å hedre en av de dyktigste lulesamiske hardduodjeutøverne, Anders Paulsen fra Nordbukt i Tysfjord, med en spesiell utstilling i sommer. Tidligere Norcem-direktør Arne Qvam åpnet utstillingen 4. juli og fungerende ordfører Guttorm Aasebøstøl holdt åpningstale. Stig Eriksen, Tysfjord kommune, holdt også en tale og Lars Magne Andreassen spilte og sang. Lis-Mari Hjortfors, som er ansvarlig for utstillingen, innledet åpningen med å fortelle om Árrans tanker med utstillinga. Hovedpersonen selv tok det hele med et smil.

Til verdensbiblioteket i Egypt

Anders Paulsen (69) har i mer enn 50 år holdt på med hardduodje, etter tradisjonell samisk håndverkstradisjon og lager produkter i tre, bein og horn. Mange av hans produkter har havnet rundt om i Norges land og uenlands og Arne Qvam kunne blant annet fortelle at en av Anders kniver ble gitt til tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland. For 12 år siden skrev Lokalavisa om planene om at en av hans trommer skulle stilles ut ved åpningen av selveste verdensbiblioteket i Alexandria i Egypt. Både Anders og daværende ordfører i Tysfjord, Leif Klæbo, var reiseklare i april 2002, med fullfinansiering fra Utenriksdepartementet. Men reisefølget fikk reiseforbud på grunn av uro i Egypt. Men trommen og mange andre arbeider fra Paulsen er å finne i muséet i sommer. Nå har man tanker om at det kanskje kan la seg gjøre å få trommen på ny til Egypt, etter årets sommerutstilling.

–Det hadde jo vært veldig artig, sier Lis-Mari Hjortfors, som er ansvarlig for utstillingen og som er imponert over det Anders Paulsen har produsert.

–Det er ordentlig kvalitet i det han lager og det er en ære å kunne ha en utstilling som denne med en av de mest kjente hard-duodje utøverne i Tysfjord, sier Hjortfors.

Hun mener at Anders er en foregangsmann i samisk sløyd i Tysfjord. Hans kniver, gukse, náhppe, smykker og mer til er det mange som har vist interesse for. Han har også avholdt en rekke kurs i duodje og arbeidet som duodjelærer. Selv er han utdannet på Samernas Folkhögskola i Jokkmokk.

– Duodjegjenstandene som vises er fra Árrans samlinger og innlånt duodje fra blant annet Rådhuset og Biblioteket/samisk bokbuss i Tysfjord Kommune samt fra private samlinger, forteller Hjortfors, som ønsker alle hjertelig velkommen til utstillingen som er åpen hele sommeren.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Tromme til Alexandria?" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.