Friluftsliv er blitt et svært populært tilbud ved Knut Hamsun vgs. Dette skoleåret benytter 19 elever seg av tilbudet – mot 8 i fjor. Her fra turen til Hellmoa nylig. Foto: Knu Hamsun vgs

”Kick” i Hellemobotn

- Kanonen i Hellemobotn – et kick, sier elevene ved friluftslinja på Knut Hamsun vgs. - etter å ha tilbrakt 4 dager ute i Tysfjords mektige natur.

Publisert
07. september, 2007 klokken 09:23

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Kitty Skapalen
kitty@nord-salten.no
Publisert: 07. september, 2007 klokken 09:23
Mikal Urheim holdt foredrag for elevene.
Annonse fra Steigen Vertshus AS

Kakebuffét

Hver lørdag kl. 10-16 har vi kakebuffét til kr. 85,-. Velkommen!

Din annonse her?Flere annonser


Elevene ved VG1 har valgt Friluftsliv 1 ved siden av vanlig studieforberedende programfag. Studiet er delt opp i 5 moduler, hvorav en modul er tillagt samisk friluftsliv. Kurset skal gi elevene kunnskap om samisk kultur og tradisjonelt samisk friluftsliv.

- Dette var kjempespennende, sier Sunniva Svendsen fra Steigen. – Vi lærte masse om samisk kultur og spesielt skrømthistoriene var fascinerende, sier hun.

 

Historie og naturfilosofi

Ved skolestart i høst deltok 19 elever fra skolen. Med ryggsekk og turklær var de klare for noen dager ute i det fri, med blant annet samisk historie og naturfilosofi på programmet. Første stopp var Arran Lulesamisk Senter hvor de fikk foredrag og omvisning. Deretter gikk turen innover Hellemofjorden og til Hellemobotn, hvor Mikael Urheim ga elevene et historisk foredrag med tilbakeblikk på blant annet ressursforvaltning og mytologien i området.  Urheim ga også elevene et innblikk i hvordan det mytiske styrer forvaltningstanken i et samisk perspektiv.

 

Livberging i naturen

Et særdeles nyttig ”verktøy” for elevene var å få kunnskap om de forskjellige båltyper man benytter seg av, avhengig av vær og terreng. Lærer på studiet, Bård Løding, slår fast at det ga et ekstra løft for mange det å kunne sette opp lavuu i dårlig vær, og høste av naturens ressurser på en slik måte at man berger seg sjøl uten å ha med altfor mye medbrakt i sekken. Det ble bakt gahkku og skjært sennagress. Gruppen overnattet i Bieslåptgammen og hadde ellers med seg lavuuer.

- Det beste var gammen, for da hadde vi bål og vi slapp dryppingen fra teltduken, sier en av elevene. 

Turen gikk fra Hellemobotn, til kanonen og videre innover til svenskegrensa. totalt tilbakela elevene 40 km til fots, noe enkelte av elevene faktisk syntes ble i korteste laget!

 

Foto: Knut Hamsun vgs

 


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "”Kick” i Hellemobotn" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.