Her treffer Ask Kleist Godal vannet etter å ha hoppet på ski fra hoppet på kaia til Finn Ediassen. Vi ser også de to som rappellerer på kaistolpene, de to ungdommene som fisker fra sjarken til Anders Skogheim og dykkeren som skal plukke opp skihopperen.

Hoppet i havet

Forrige helg ble det spilt inn reklamefilm på Nordskot i Steigen for den nye Friluftsfaglinja ved Knut Hamsun videregående skole på Oppeid. En ungdom hoppet blant annet på ski  - ut i havet!

Publisert
16. desember, 2012 klokken 12:00

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Gunnar Grytøyr
gunnar@grytoyr.net
Publisert: 16. desember, 2012 klokken 12:00
Klar til å hoppe
Ask Kleist Godal, Maria Almli og Ellinor Ødegård Staurbakk foran hoppet som Godal skal starte fra.
Filmcrewet
Her er gjengen som laget filmen samlet på Nordskot med kaia til Finn Ediassen (nr. to fra høyre) i bakgrunnen.
Snø fra Hamarøy
Snøen som ble brukt på hoppet måtte fraktes fra Ulvsvågskaret i Hamarøy.
Annonse fra Steigen Vertshus AS

Kakebuffét

Hver lørdag kl. 10-16 har vi kakebuffét til kr. 85,-. Velkommen!

Din annonse her?Flere annonser


Filmen skal promotere den nye Friluftslivsfaglinja som starte opp høsten 2013 som et unikt linjefag i videregående skole. Det 5-årige nasjonale forsøket starter opp ved Knut Hamsun videregående skole i Hamarøy, og 16 heldige ungdommer kan få tre spreke år med kajakkpadling, jakt, skikjøring, fiske og klatring på timeplanen. Dette blir praktisert med blant annet tur til Sarek, Svartisen, Stetind og Lofotfisket. Etter mal fra idrettsfag vil de også få studiekompetanse for videre studier.

To valg

Læreplanen ved den spreke  linja har to valgbare programfag; "Aktiv" og "Ressurs".  Elevene som velger "Aktiv"  får undervisning i aktivitetene fjellklatring, kajakkpadling og skikjøring, mens de som velger "Ressurs", skal bruke de unike naturressurser rundt skolen til jakt, fiske og høsting. For de som mangler jegerprøve, inngår dette som kurs i begynnelsen av skoleåret.

I programfaget  "Ressurs" legges en bred tilnærming til høsting til grunn. Elevene får opplæring i variert småviljakt på hare, hønsefugl, sjøfugl, predatorjakt og storviltjakt. Fra hav og ferskvann vil det ikke bare fiskes, men også høstes mer utradisjonelt langs strandsonen . Det samme gjelder vekster til lands. Håndtering av matressursene, kulturhistorisk kunnskap, videreforedling og tilbereding inngår i kompetansemålene.

Det har vært en lang prosess å få på plass det nasjonale forsøket. I første omgang skal det gå over fem år ved Knut Hamsun videregående skole i Hamarøy, og prosjektet ble endelig godkjent av Utdanningsdirektoratet høsten 2012. Initiering og gjennomføring av forsøket skal evalueres av Universitetet i Nordland.

Reklamefilm

Ungdommene Lars Solhaug, Stian Christensen og Marita Johansen fra Hamarøy, Ellinor Ødegård Staurbakk, Astri Aasjord Album og Anders Berg fra Steigen og Ask Kleist Godal fra Bodø hadde tatt med seg sporty utstyr for å bidra i filmen med rappellering på kaistolper, jakt på ender, havfiske, havpadling og skihopp. Ut i vannet.

- Reklamefilmen skal på minst mulig tid vise noen av de mange aktivitetene elevene får tilbud om ved skolen, og skal spres på nettet via YouTube og Facebook for å rekruttere søkere. Ideen til filmen kommer opprinnelig fra et foto av steigværing og naturfotograf Audun Rikardsen, som igjen er en idé han hadde båret på i mange år. Han hadde lyst til å knipse et bilde som tok opp i seg noe av det beste Nord-Norge kan by på i form av aktiviteter, natur og kystkultur, og lyktes med det i dette bildet i fjor. Bildet kom raskt i betraktning da Friluftslivsfag skulle velge annonse- og profileringsbilde, for det inneholder også mange av de aktivitetene denne linja skal tilby. I et lignende landskap. Rikardsen selv synes det er morsomt at bildet nå skal bli film, og tilbød seg straks å bistå med tekniske tips til scenen, forteller Maria Almli.

Slagplan

Selve ideen om å gjøre bildet til film ble til i et idémyldringsmøte på en kafé i Bodø, hvor Bjørn Godal og Maria Almli i prosjektgruppa la slagplan for videre markedsføring og rekrutteringsarbeid.

- For å nå ut med budskapet til de unge, må vi nå dem på de arenaene de befinner seg. Det er kanskje litt paradoksalt at vi må inn på nettet og via skjermene for å få dem med ut, men slik er det nå, sier Almli.
I levendegjøringen av Rikardsens fotografi har de valgt å ta med flere av de aktivitetene som skolen har satt på læreplanen. I tillegg til fisket, sjarken, skihopper og fridykker, vil det også komme padlende et par kajakker i bildet, og noen av ungdommene illustrerer klatring ved å rappellere på kaistolpene.

- Fridykkeren på fotografiet er også med i filmen, men hvem det er blir en overraskelse. Vi kan imidlertid røpe at det er en ikke helt ukjent villmarksperson som har skaffet seg base i farvannene utenfor Nordskot for få år siden, sier Maria Almli hemmelighetsfullt.

De lokale stiller opp

Det er ikke mange månedene siden sist Nordskot var arena for filminnspilling, og som under opptakene av "Oppdrag Nord-Norge", stilte nok en gang lokalbefolkningen gjestfritt opp og tilbød det de kunne av hjelp. Fisker Finn Ediassen stilte likeså godt hele kaia til disposisjon, og aldri har det vel vært mer folksomt på den kaia. I alle fall ikke av filmfolk og aktiv ungdom som både klatret oppetter stolpene og fløy i lufta over. Ediassen ble selv med i store deler av forberedelsene og nedrigging, mens han smått ristet humrende på hodet, og stadig vekk underholdt teamet med fiskerskrøner av ulikt kaliber. Steigen kystlags Harald Nilsen stilte momentant opp på forespørsel om båtskyss av kameramann, i arbeidsbåten til kråkebolledykker Roderick Sloan. John Åge Handbergs utbygging av utleieenheter på Nordskot Brygge kom også godt med, for derfra ble det lånt stillaser som forenklet bygging av skihopp. Dette var imidlertid en del av jobben idemakerne selv måtte bruke fredag ettermiddag på. Med hodelykter og en fullmåne som dalte ned i Napoleons profilen, og fulgt av Ediassens fiskehistorier og hjelpende hånd, ble hoppet effektivt og sikkert skrudd sammen på improvisatorisk måte. Det var definitivt første gang, selv for den kjente turtilretteleggeren Bjørn Godal i Salten Friluftsråd, at det ble bygget et skihopp på ei kai. Sikker ville imidlertid Godal være på at hoppet holdt mål, for det var hans egen sønn, Ask Godal, som skulle "Hoppe i det" dagen etter...

Morrdi

Som sist Nordskot var base for filmproduksjon var også været og lyset fantastisk denne gangen, men snø til skihopp var det verre med. Friluftslivslærerne Bård Løding og Truls Johnsen, også disse to sentrale skikkelser i prosjektgruppa bak ny-linja, tok dermed med seg et stort hengerlass med snø fra Ulvsvåg. Med ressurser fra hele regionen i sving er det dermed grunn til forventinger når den to-fire minutters reklamesnutten er klar på nyåret. Filmen produseres av det Fauskebaserte produksjonsselskapet "Morrdi", med Vegard Dybvik i spissen. Den vil spres på internett og bli brukt på utdanningsmesser o.l.
- Målet er å rekruttere ungdom som søkere til Friluftslivsfag, og at så mange som mulig kjenner til dette friske alternativet når de skal velge videregående utdanning 1. mars 2013. Og jeg kan ikke skjønne annet enn at pågangen blir enorm fra hele regionen - ja, hele landet! Enn å få mye uteaktivitet, grundig teoretisk og praktisk opplæring i friluftsliv, folkehelse, turveiledning OG studiekompetanse i ett og samme løp. Og det i det ordinære studieløpet! Tidligere har friluftsinteressert ungdom måttet bruke et "friår" på folkehøyskole for å gjøre noe tilsvarende. I mitt hode er den nye linja en gavepakke, et enormt Kinderegg, og flere med meg skulle nok ønske vi var 15 år på ny høsten 2013, sier en engasjert Almli.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Hoppet i havet" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.