Her ser vi fra skolekjøkkenet der innsatsen er stor med skaving av reinkjøtt og skrelling av poteter under ledelse av mat- og helselærer Eve Bryggari, for å klargjøre festmåltidet som avslutter det såkalte ”sameprosjektet” ved Kjøpsvik skole.

Samisk kultur og historie på timeplanen

Historie og samfunn, eventyr og sagn, samisk språk, reindrift, mat og medisiner, samisk musikk og læstadianismen. Dette er noe av innholdet i undervisningen når klassetrinn ni ved Kjøpsvik skole hver høst setter av to uker til arbeid med samisk kultur og historie.

Publisert
30. oktober, 2010 klokken 18:00

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Ingar N. Skogvold
ingar@nord-salten.no
Publisert: 30. oktober, 2010 klokken 18:00
Oppdatert: 29. oktober, 2010 klokken 09:35
næringsliv
Nordnorsk Ferdigplen A/s

Nordnorsk Ferdigplen A/s

Produserer ferdig plen for Nord-Norge

Din bedrift her?Flere bedrifter

Elevene forteller om to fine og lærerike uker med både teoretisk og praktisk arbeid.
-Vi har lært en masse om rein, sauer, litt samisk språk, samiske navn på mange steder i Tysfjord, om Læstadius og læstadianismen og om hvordan samene hadde det før i tiden. Det er ellers godt å ha to uker uten lekser, forteller de. Og så må du få med at jentene slo guttene i båltenningskurset, kom det fra en av jentene.

Kontaktlærer Svein Berg mener disse ukene gir elevene et godt innblikk både i samisk kultur og samisk historie. I år har vi virkelig fått brukt gammen som ble bygd for to år siden, i og med at vi fått installert grillsted med avtrekk. Dette har gjort at gammen er blitt mye mer egnet til bruk i undervisningssammenheng. Berg forteller at elevene i år har laget grunnriss av gammen på data og lært om bruken av gammen og hva de forskjellige delene kalles.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Samisk kultur og historie på timeplanen" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.