En glad styreleder Håvard Olsen med sjekken fra Steigen kommune, blomster fra Leines IL og en gavesjekk på 500 kroner fra idrettsrådet i Steigen.

IL Løken er 50 år

Jubileet ble behørig feiret med 45 gjester på Steigen Vertshus sist lørdag. Og det lille laget fra Foldstranda har god grunn til å slå seg på brystet – både for mangfold og prestasjoner.

Publisert
08. februar, 2011 klokken 19:00

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Gunnar Grytøyr
gunnar@grytoyr.net
Publisert: 08. februar, 2011 klokken 19:00
Oppdatert: 07. februar, 2011 klokken 13:16
Nord-Norsk mester
Jan Harald Vindenes var en solid friidrettsutøver på IL Løken, og ble blant annet nordnorsk mester i spydkast. Her ved premiesamlingen til laget.
Ball fra Tyskland
Denne ballen var en gang signert av spillerne på det tyske storlaget Borossia München Gladbach, men de måtte ta den i bruk i en av kampene mot Nordfold i 1991, og da forsvant de fleste autografene.
opplevelse

Dronningruta over Fløya

Star Star Star Star Star

Dronningruta er rundt 10 km lang og går fra Skånland (ca 2 km fra Bogen) til Holkestad.

Din opplevelse her?Flere opplevelser


De har drevet med jazzballett, hatt utøvere på Nordnorsk mesterskap i friidrett i Alta, vektløftere i NM på Gjøvik og Nordenfjelsk mesterskap i Trondheim, arrangert nasjonalt stevne i vektløfting, vunnet Pokalstevnet i friidrett i Nord-Salten tre år på rad, og vunnet Steigturneringen i fotball tre ganger. I tillegg har de bygd gressbane, 2,5 kilometer lysløype med skøytetrasé og tidtakerbu, skiskytteranlegg med overbygde skiver og flomlysanlegg, og tilrettelagt 58 kilometer med merkede stier med gapahuker, gammer, tømmerkoie, bålplasser, broer og infotavler. Uten ett øre i tilskudd fra kommunen. Dette – og mye mer, kom fram i en quiz med 29 spørsmål som de hadde laget for anledningen.
- Dette imponerte meg. Denne quizen forteller hele lagets historie, og det er utrolig hva et lite lag som IL Løken har prestert opp gjennom årene. De har hatt stor bredde i aktivitetene og har gjort et fantastisk arbeid med anleggene. Og vi må nok gi Håvard Olsen æren som pådriver til det meste, sa kulturkonsulent Fred Eliassen blant annet da han på vegne av Steigen kommune ga en sjekk på 2000 kroner til laget.

Nordnorsk mester

Det startet altså 1. januar i 1961 med Arne Olsen som lagets første formann. Da var det friidrett og fotball som var mest i fokus, og de hadde flere utøvere i toppskiktet.  Blant annet Jan Harald Vindenes som ble Nordnorsk mester i spydkast, og som har et kast på 73 meter som personlig rekord. Hans bror Tore var også en habil friidrettsutøver med kast på over 40 meter med diskos. Etter at laget lå nede fra 1970, tok det seg opp igjen i 1976. Da var det vektløfting som var mest i skuddet, og laget hadde flere som utmerket seg utenfor kommunen. 90-årene var også en stor tid for fotballaget IL Løken, noe både Håvard Olsen og Fred Eliassen mimret en god del over. Løken og Nordfold var nemlig erkefiender på fotballbanen. De siste årene er det skiskyting som har hatt mest oppmerksomhet, og de har bygd et flott anlegg til dette. Laget har også arrangert det populære Hellgatarennet – som går fra Åsjord til Stamsvik, sammen med Leines IL siden 1983. Men vi må ikke glemme turløypene.
- Vi prøver å legge til rette for aktiviteter som lokalbefolkningen er interessert i, og over 700 personer har besøkt de 13 trimkassene 12.000 ganger det siste året. Det er vi litt stolte av, men det er selvsagt ikke bare folk fra vårt område som går der, sier Håvar Olsen som har vært i styret siden gjenoppstarten i 1976, de første 15 og de siste tre som styreleder.

Erkefiender

De arrangerer også Follstranddagan annet hvert år, og Olsen berømmer dugnadsinnsatsen og ståpåviljen til befolkningen i området. Han viser blant annet til at laget kun hadde 161 kroner og 57 øre i kapital da de startet byggingen av Stranda gressbane. Men de trengte den, og da fikk de det til. Olsen spøkte med at de måtte stille lag igjen for å prøve den nye kunstgressbanen i Leinesfjord.
- I 1991 spilte vi hele 51 fotballkamper, og det kom av at Fred (Eliassen red.anm.) ikke tålte å tape mot oss, så han ga seg ikke før Nordfold vant. Han maste og maste og vi spilte både helger og midtukedager til de endelig klarte å slå oss langt utpå høsten. Da hørte vi ikke mer fra Fred det året, forteller Håvard Olsen.
- Det var harde tak den gangen, men du verden hvor mye moro det var også. Men det har vært feider i moderne tid også. Det sved skikkelig hardt da jeg ble slått av Magne Vik på skiskytingens dag i fjor. Jeg skjøt så dårlig at jeg hoppet over skytingen på siste runde, og gikk rett i strafferundene, innrømmet Fred Eliassen.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "IL Løken er 50 år" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.