Lulesamisk språk, kultur- og idrettsuke

Andre helga i juli sparker det løs med årets Hellmo-Cup i Tysfjord. Dagene før blir det flere ulike arrangement med blant annet språkkurs, fjelltur, matkurs, duodje og film – og bildedokumentasjon av hele uka.

Publisert
01. juli, 2010 klokken 08:27

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Kitty Skapalen
kitty@nord-salten.no
Publisert: 01. juli, 2010 klokken 08:27
Annonse fra Steigen Vertshus AS

Middagsbuffét

Hver søndag kl. 13-18 har vi middagsbuffét til kr. 225,-. Velkommen!

Din annonse her?Flere annonser

- Vi ønsker å skape flere aktiviteter for ungdom i vår region som er basert på samisk språk, kultur og tradisjonskunnskap. Målet er å bevisstgjøre ungdommer om vår samiske levemåte. Vi lever nemlig i en fantastisk landsdel full av gamle samiske tradisjoner, lærdom og historier, sier prosjektleder Odd Levi Paulsen.

Det blir blant annet fjelltur fra Hellandsberg til Musken.
- Turspråket er samisk, og vandringen er ment for samiskspråklig ungdom fra 16 år. I Musken har vi tenkt å sette opp en leirplass med en språklavvo som skal stå hele uka. Vi vil også arrangere små språk-eventer i løpet av dagene i Musken, for det er viktig at språket synes og høres, sier Anne Silja Turi.
Giellabiesse er en språkleir for ungdom der de gjennom alle aktiviteter får bruke det samiske språket. Dette prosjektet ble satt i gang av Árran lulesamisk senter i 2009. Det blir også duodjekurs i regi av Duodje Norlánnda, og kurs i å lage tradisjonell samisk mat, der Per Eric Kuoljok og Rachel Nergård har ansvaret. Fotballskole forut for cup`n gir spillerne mulighet til å trene på finter og skudd før den tradisjonelle samiske fotballturneringa går av stabelen fredag og lørdag.
- Det blir det arrangert fotballkamper for aldersbestemte lag, samt kamper mellom seks herrelag og fire damelag knyttet til Hellmofjorden og omegn. Arbeidsgruppa i årets Hellmo Cup består av èn representant fra hvert lag, totalt 10 stykker, forteller Paulsen.

Personlige mål

- Fredag skal vi ha et foredrag rundt temaet ”kulturbasert næringsutvikling blant unge i lulesamisk område”. Dette foredraget skal Lars Th. Kintel stå for, i samarbeid med en forfatter fra India som heter Romeo Singh Gill. Gill skal holde et foredrag som heter ”Drømmepasningen”, som omhandler motivasjon og det å oppnå personlige mål, sier Turi, som ønsker velkommen til aktive og inspirerende samiske dager i Tysfjord.

 

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Lulesamisk språk, kultur- og idrettsuke " på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.