Det var mange unge gutter på herrelaget til Salten Sameforening-NSR. Fra venstre Jonas Kjær, Adrian Nystø Mikkelsen, Simen Kjær og Lasse Pedersen.

Over grensen for å spille fotball

Å delta på Allhelgonacupen er blitt en tradisjon for fotballspillere fra Nord-Salten. Sist helg var Salten Sameforening-NSR representert med to lag i Gällivare.

Publisert
14. november, 2011 klokken 08:00

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Maria Mikkelsen Maria Mikkelsen
Publisert: 14. november, 2011 klokken 08:00
Oppdatert: 12. november, 2011 klokken 09:01
Damelaget
Damelaget var skuffet over å ikke komme videre til sluttspillet i år. Seieren gikk til Hulløy etter en jevn finale mot Team Thunder.
Børge Kjær
-Hovedpoenget var å reise rusfritt, sier Børge Kjær. Han er trener i Drag IL og reiste til Gällivare som lagleder for herrelaget.
Marion Knutsen
- Det er blitt en tradisjon å reise hit hvert år, sier lagleder for damelaget, Marion Knutsen (24)
opplevelse

Vestfjordseilasen

Star Star Star Star Star

Norges nest største seilas, fra Nordskot i Steigen og tvers over Vestfjorden til Kabelvåg.

Din opplevelse her?Flere opplevelser


Hver høst arrangeres Allhelgona samecup i Gällivare i Nord-Sverige, og nesten hver gang tar to eller tre lag fra Nord-Salten turen over grensen for å spille innendørs fotball. Etter å ha fått støtte fra både fylkeskommunen og lokale bedrifter deltok Salten Sameforening-NSR denne gangen med både herre-og damelag, med spillere fra Tysfjord og Hamarøy.

-        Det har blitt en tradisjon å reise hit hvert år, ofte flere lag sammen.  Det er både sosialt og artig, sier lagleder og kaptein for damelaget, Marion Knutsen (24).

Sosialt

På herrelaget var det flere spillere som vanligvis spiller for Drag IL i femtedivisjon. Også trener for Drag IL, Børge Kjær, hadde reist med som lagleder til Gällivare.

-        Jeg havner hit hver høst uansett, også har jeg jo trent mange av disse guttene opp gjennom årene.

Han hadde samlet det han anser som de beste spillerne i Tysfjord, i tillegg til to spillere fra Hamarøy. Selv om laget hadde ambisjoner om å nå langt, var det sosiale en like viktig del.

-         Vi tar denne turen i kjølvannet av en kjempesesong. Vi vil bli en mer sammensveiset gjeng og bli bedre kjent med hverandre.  Alle har gledet seg til å spille innendørs, og jeg tror futsal som spilleform bare blir større og større.

Rusfrie lag

Fotballturneringen i Gällivare har på mange måter blitt en møteplass for samisk ungdom fra både norsk og svensk side, og på kveldene ble det i år arrangert konserter og dans. Men lagene fra Nord-Salten ville fokusere på fotballen og valgte derfor å være rusfrie.

- Jeg har alltid ment at alkohol og fotball ikke hører sammen, det bryter ned kroppen. Det vises på kampene, guttene spiller bedre og jobber hardere. I tillegg  er det viktig å være gode forbilder for de mange unge spillerne vi har med oss, sier Børge Kjær.

Adrian Nystø Mikkelsen (19) fra Tysfjord er enig med laglederen.

- For meg var det viktig at vi skulle være rusfrie, alkohol og idrett hører ikke sammen, sier Adrian, som vanligvis spiller for Steigen. Han var fornøyd med helga.

- Jeg dro for å ha det gøy, jeg har jo spilt med mange av de andre guttene tidligere selv om vi ikke spiller på samme lag til vanlig. Og Børge har vært treneren min tidligere.

Uflaks

Selv om begge lag hadde ambisjoner om å gå videre til sluttspill og kanskje finale, lyktes de ikke helt denne gangen.  Damelaget ikke kom videre fra gruppespillet, og herrelaget tapte kvartfinalen søndag formiddag.  Selv om de ledet når det gjensto 50 sekunder av kampen, klarte motstanderne å skåre to mål og dermed tapte Sálto Sámesiebrre til slutt 2-3.

-        Det var surt, sier keeper Adrian Nystø Mikkelsen.  I den første kampen vår spilte vi dårlig, men det gikk bedre etterhvert og vi spilte bra. At vi tapte kvartfinalen skyldes uflaks.

De siste årene har lag fra norsk side dominert resultatene i fotballturneringen, og slik gikk det også denne gangen. På herresiden vant  Gumppet etter straffekonkurranse, mens Hulløy vant damenes finale mot Team Thunder.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Over grensen for å spille fotball" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.