Svenske Søren Kjellkvist (39) vant prisen for Årets Eventyr 2013 under Villmarksmessen i Stockholm i mars med prosjektet: Padle Norge på langs uten mat og penger. Tirsdag var han innom Steigen Sjøhus.

Padler Norge på langs

Svenske Søren Kjellkvist (39) vant prisen for Årets Eventyr 2013 under Villmarksmessen i Stockholm i mars med prosjektet: Padle Norge på langs uten mat og penger. Forrige tirsdag var han innom Steigen Sjøhus - på dag 52.

Publisert
25. juli, 2013 klokken 12:00

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Gunnar Grytøyr
gunnar@grytoyr.net
Publisert: 25. juli, 2013 klokken 12:00
opplevelse

Tre øyer på langs

Star Star Star Star Star

Like utenfor Nordskot i Steigen kommune er det et mylder av flotte øyer. Steigen Kystlag tok oss med på det som nå har blitt en tradisjon; Tre øyer på langs.

Din opplevelse her?Flere opplevelser

Og visitten var ikke helt tilfeldig, selv om han trolig ville passert der uansett. Under Villmarksmessen i Stockholm tidligere i år besøkte han nemlig standen til Steigen Sjøhus og snakket med daglig leder Laila Aalstad.

- Han fortalte da om prosjektet sitt, og jeg inviterte han til en matbit dersom han kom innom. Og mandag kveld kom han. Jeg hadde egentlig fri da, men tilfeldigvis hadde en god nabo svenske kjøttboller til overs etter middagen, og det passet jo godt etter all fisken Søren har spist på turen. Han fikk også overnatte i en bod på anlegget, forteller Laila Aalstad.

- Jeg har vært våt til skinnet den siste uka, så å komme i hus og få mat og en varm dusj var som å komme til himmelrike, sier den eventyrlystne svensken.

Han har nemlig satt seg som mål å padle Norge på langs uten mat eller penger.

Eventyrutdanning

Søren Kjellkvist begynte høsten 2012 på Peak Adventure Academy - Europas eneste eventyrutdanning, der han fikk åtte måneders profesjonell utdanning i planlegging, selvmotivasjon og hvordan man best markedsfører sitt eventyrprosjekt av den erfarne eventyreren Fredrik Sträng. Hans ambisiøse prosjekt førte også til at han vant prisen for Årets Eventyr 2013 under Villmarksmessen i Stockholm i mars i år.

- Prisen var et stipend på 40.000 kroner som skal gå til å få realisert drømmen min, men jeg startet ved svenskegrensen med null penger og ingen mat. Målet er å nå Grense Jakobselv i løpet av cirka tre måneder uten å bruke penger, men å leve av det naturen kan tilby underveis. Hensikten er å vise at det går an å gjennomføre en slik tur som økoturist, uten å tære på jordens ressurser. Og det har gått helt fint til nå, selv om jeg mistet 12 kilo etter de 25 første dagene, sier eventyreren.

Men det har også vært andre tøffe tak  underveis. Han har kun sovet tre netter under tak på den 52 dager lange turen, og enda gjenstår en god måned. Han holder seg langs kysten og vil ikke krysse Vestfjorden, men har utfordringer som blant annet Lopphavet foran seg.

Ensidig kost

Menyen har stort sett vært fisk og albueskjell, men de første dagene hadde han ingenting. Etter hvert har han også fått litt hjelp. Først fikk han litt ris og sukker av noen svenske seilere, et kjærkomment tilskudd til den ensidige fiskemenyen. Av skotske seilere fikk han en flaske skotsk whisky og et krystallglass, og av en gammel sjømann utenfor Ålesund fikk han 150 kroner som han kjøpte fire kilo ris for.

- Det blir bare proteiner av fisk og skjell, så jeg behøver litt karbohydrater i tillegg, og da er det godt å hive et par never ris sammen med fisken. Jeg snuser også, så da jeg fikk to doser snus av noen seilere var jeg nesten i himmelen, sier Kjellkvist som padler 30 til 50 kilometer per dag og skryter uhemmet av den vakre naturen i Norge, som han mener mange flere svensker burde oppleve.

Umulig i Sverige

Turen langs Norges kyst har også et miljømessig budskap. En slik tur ville i følge Kjellkvist ikke vært mulig å gjennomføre i Sverige. Fisken i Østersjøen er nemlig så forurenset av giftstoffer at den ikke er godkjent som mat i EU. Det er også fritt for torsk i Østersjøen.

- Men Eu har gitt svenske myndigheter dispensasjon i forhold til svenske forbrukere. De får lov til å spise den giftige fisken mot at de blir advart om giftinnholdet. Problemet er bare at denne advarselen kun finnes på offentlige hjemmesider, ikke på fiskepakkene i butikken, sier Kjellkvist.

meningenmedlivet.nu

Søren Kjellkvist har en hjemmeside som heter www.meningenmedlivet.nu, og der står følgende: "Meningen med livet varierar under olika livsfaser och man finner den genom at hitta sin egen sanna identitet. Paddla Norska kusten, leva av och med naturen, samt visa min syn att leva och ta hand om naturen blir i dag min mening med livet."

Kjellkvist har seks tydelige mål med eventyret sitt:
Å anvende naturens og egne krefter til å forflytte seg framover i naturen.
Vise at man kan leve i samklang med naturen ved faktisk å klare seg uten penger dersom man er tilstrekkelig forberedt og har grunnleggende utrustning.
Løfte fram at dette eventyret bare er mulig i et fungerende økosystem som Norges Atlanterhavskyst.
Ved å stille et fungerende økosystem i kontrast til det skadete økosystemet langs Østersjøen håper han å kunne påvise hvor alvorlig skaden i Østersjøen faktisk er.
Undersøke og dokumentere forekomst av miljøskader langs norskekysten.
Utvikle seg selv som person ved å prestere til det ytterste, teste egne kunnskaper om å overleve på det naturen kan gi, og ikke minst vise at hans levesett kan ivareta naturen for kommende generasjoner.

I tillegg til sin egen hjemmeside vil Søren Kjellkvist dokumentere turen i diverse artikler, og til slutt skrive en bok om prosjektet.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Padler Norge på langs" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.