Tre øyer på langs

Like utenfor Nordskot i Steigen kommune er det et mylder av flotte øyer. Steigen Kystlag tok oss med på det som nå har blitt en tradisjon; Tre øyer på langs.

Publisert
26. juli, 2010 klokken 23:33

Journalist Nettintro
post@nettintro.no
Journalist Kim Grytøyr
kim@nettintro.no
Publisert: 26. juli, 2010 klokken 23:33
Oppdatert: 07. oktober, 2010 klokken 00:25
Grøtøyr gamle handelssted
Første stopp på turen var Grøtøya.
God utsikt
God utsikt over Vestfjorden og Lofoten.
God utsikt
God utsikt over Vestfjorden og Lofoten.
God utsikt
God utsikt til Bodø og Landegode.
Skyss
Båtene gikk i skytteltrafikk for å frakte folk mellom øyene.
Bilogisk mangfold
Måløya har et stort biologisk mangfold.
Nordstjernen
Kutteren Nordstjernen fra 1937, med 60 års tjeneste som fiskefartøy i Steigen.
Grøtøyleia
På tur inn mot Grøtøyleia.
Nordskot
Snart i havn.
næringsliv
Lokalavisa NordSalten AS

Lokalavisa NordSalten AS

Lokalavis for Steigen, Tysfjord og Hamarøy.

Din bedrift her?Flere bedrifter


Det er Steigen Kystlag som har fått i stand denne tradisjonen om å vandre over de tre øyene utenfor Nordskot, med innbakt informasjon fra turleder Harald Nilsen. Og man får mye historie, flotte naturopplevelser og sosialt samvær i denne rundt fem kilometer lange vandringen som også inkluderer en bålrast med pølsegrilling og kaffekos, før den avsluttes med en tur med gamle fiskeskøyter. I år var det nesten 40 deltakere i det nydelige været.

Turen starter ved småbåthavna på Nordskot. Herfra skysset kystlagets medlemmer oss over til Grøtøy, som før i tiden var et stort handelssted og siste stopp for sjøfarende på tur til Lofoten.

Ved ankomst Grøtøy får vi en del praktisk informasjon og interessant historikk om Grøtøy. Deretter går turen forbi Villa Haugen, Telegraphen Café og Hovedgården og videre innover øya. Vi går på en liten sti og stopper opp i en gammel skog hvor vi får høre mer om Grøtøy.

Videre bærer det opp en "trapp" i naturen som tyskerne lagde under andre verdenskrig. På Grøtøys høyeste punkt er utsikten ubeskrivelig. Vi ser både Værøy, alle fire kommunene i Lofoten, Hamarøy, Bodø og Gildeskål herfra.

Etter å ha beskuet de flotte omgivelsene en stund og hørt guiden fortelle mer om stedet, beveger vi oss videre langs Grøtøy til vi kommer ned i fjæra ved enden av øya. Her blir vi plukket opp av småbåtene og skysset over til Burøy, som ligger like ved. Burøy ligger litt utenfor Grøtøy og Måløy, og har aldri vært bebodd. Den har derimot vært beiteland for husdyrene på Måløy. Her gikk vandringen cirka en kilometer langs fjæra, før vi ble skysset over til Måløy.

På Måløy er det en god del bebyggelse som fremdeles er i bruk om sommeren. På femtitallet bodde det 12-13 familier på øya. Vi hører guiden fortelle om livet på øya før i tiden, før vi går videre langs en liten vei som går forbi flere gamle gårder.

Etter å ha forlatt veien går turen videre i et litt vanskeligere terreng til de gamle gruvene i Fuggelberget sør på øya. Her ligger to skuter, blant annet kutteren Nordstjernen som eies av Steigen Kystlag, og en annen litt større skute og venter på oss. Med småbåtene blir vi fraktet ut til disse to skutene som deretter skysser oss trygt i havn ved Nordskot.

Dette er en flott tur som ikke er spesielt krevende. Mye fin natur og interessant historie. Anbefales på det sterkeste. Les mer om Steigen Kystlag på deres hjemmeside.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Tre øyer på langs" på Facebook

Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.